Hoe komt het dat je (bijna) nooit een dikke Japanner ziet? Omdat de Japanse leefwijze je helpt om op een gezond gewicht te komen. Dit zijn de geheimen uit het verre oosten!

Japans is lekker en gezond

De Japanse leefwijze helpt je om op een gezond gewicht te blijven. Naast dat de traditionele Japanse keuken één van de besten ter wereld is, helpt deze gezonde manier van leven je eenvoudig vet te verliezen. Hier onder vind je de redenen waarom de Japanse leefwijze je slank houdt.

1. Japanners eten veel verse groenten

In de Japanse keuken draait alles om verse producten. Er wordt dan ook gekozen voor verse groenten en rijst.

Het mag geen geheim zijn dat groente goed voor je is. Groente bevat veel vitaminen en anti-oxidanten, maar ook erg veel vezels en lastig te verteren koolhydraten. Het afbreken van groente kost je lichaam meer energie dan het afbreken dan bijvoorbeeld een witte boterham of een gekookte aardappel.

Hierdoor helpt een grote hoeveelheid groente in je dieet je meer vet te verbranden. Je lichaam verbruikt relatief veel energie bij het verteren van het eten, en omdat dit proces langer duurt zit je ook langer vol. Je hebt dus minder honger en zult dus ook minder eten!

2. Japanners eten veel verse vis

De Japanse keuken draait om heerlijke verse vis. Veel vis wordt zelfs rauw gegeten, zoals in sushi en sashimi. Verse vis bevat gezonde omega3 vetzuren die helpen om je slechte cholesterol te verlagen.

Daarbij is vis een goede bron van vitaminen en mineralen, en is het een zeer belangrijke bron van goede eiwitten die je helpen je spierweefsel in stand te houden. En daar komt nog bij dat vis erg weinig calorieen bevat!

3. Japanners eten kleine porties

In het oosten eten mensen niet zoals in het westen. Waar wij hier waarde hechten aan duidelijke maaltijden wordt er in het oosten juist gekozen voor kleinere porties, verspreid over de dag.

Waarom helpt dit je op gewicht te blijven? Heel simpel. Wanneer je bijvoorbeeld één of twee borden pasta eet krijg je véél meer energie binnen dan je lichaam nodig heeft. Als je deze energie dan in de komende drie uur niet verbruikt, wordt het in je lichaam opgeslagen als vet.

Wanneer je kleinere porties eet verspreid je de energie die je binnen krijgt over de dag. Je krijgt steeds een beetje energie binnen, en hierdoor kan je lichaam het meteen gebruiken en wordt het dus niet opgeslagen als vet.

Daar komt bij dat het regelmatig eten van kleine porties je stofwisseling versnelt, waardoor je lichaam meer energie verbruikt. En omdat Japans eten doorgaans goede eiwitten bevat, wordt het spierweefsel onderhouden waardoor je lichaam meer energie zal verbranden.

4. Japanners eten rustig

Japanners eten met stokjes. En wat veel westerlingen juist nadelig vinden aan het eten met stokjes, is tegelijkertijd ook de kracht van dit eetgerei. Wie eet met stokjes eet namelijk langzamer. En wie langzamer eet wordt minder dik, is onlangs uit onderzoek gebleken.

Wanneer je eet duurt het doorgaans 20 tot 30 minuten voordat je hersenen door hebben dat er eten in de maag is beland. Met normaal bestek heb je binnen 20 minuten twee borden pasta naar binnen gewerkt, met stokjes is dat toch een stuk lastiger.

Resultaat is dat je lichaam het signaal ‘vol’ geeft terwijl je nog aan het eten bent, en dus uiteindelijk minder calorieen naar binnen zult werken.

Zelf Japans koken?
Wil je leren hoe je zelf lekkere en vooral gezonde Japanse gerechten klaarmaakt? Dan is het onderstaande boek een aanrader. Het leert je alles wat je moet weten om heerlijke Japanse gerechten op tafel te zetten.