Konro grills

Het Japanse woord “Konro” verwijst naar elke hittebron die wordt gebruikt om te koken. Een Konro barbecue is
een speciaal soort Japanse grill, die in het algemeen lang en smal genoeg is voor de yakitori-spiesjes
om bovenop de bak te blijven liggen en niet in de houtskolen eronder te vallen. Er zijn ook bredere versies voor grotere
stukken vlees, zoals rib-eye steak. Konro grills worden vaak gecombineerd met Binchotan houtskool.

 

 

 

Onder de uitgestrekte hemel en de glinsterende wateren van de Japanse Zee bevinden
zich rijke afzettingen van diatomiet, daar opgehoopt gedurende lang vervlogen eeuwen,
toen dit een binnenzee was. Suzu, een stad gelegen op de punt van het schiereiland Noto
in de prefectuur Ishikawa, maakt gebruik van deze kiezelhoudende fossiele resten om
lichtgewicht en volledig natuurlijke houtskoolbranders te produceren.

 

Binchotan

Binchotan is een traditionele Japanse houtskool. Het gebruik ervan dateert uit de Edo-periode, toen tijdens het
Genroku-tijdperk een ambachtsman met de naam Bitchuya Chozaemon het begon te maken in Tanabe, Wakayama.
De grondstof is eikenhout, meer specifiek het hout van de ubame-eik, dat nu de officiële boom is van de prefectuur
Wakayama. Binchotan bestaat uit grote en kleine stukken en is een hardhout-houtskool. De zuiverheid en hoge kwaliteit van
binchotan worden toegeschreven aan de hoge temperaturen waarbij het gaat dampen (ongeveer 1000 graden Celsius).
Ofschoon vaak gedacht wordt dat binchotan heet brandt, brandt het in werkelijkheid op een lagere temperatuur dan
gewone houtskool maar gedurende een langere tijd, wat het een betere keuze maakt voor vele Japanse chefkoks. Omdat
er geen rook of andere onaangename geuren vrijkomen, is het ook favoriet onder koks die unagi of yakitori maken.
Japanse binchotan is de perfecte houtskool om mee te barbecueën, omdat het langdurig en stabiel brandt. Daarnaast
krijgt voedsel dat gegrild is boven Japanse binchotan een sappigere textuur in vergelijking met andere houtskool en
de aroma’s worden meer uitgesproken. Het ontwikkelt van zichzelf geen rook en is volledig geurloos wanneer het brandt,
waardoor de smaak van het eten puur blijft. Uiteraard verandert dit allemaal wanneer er vlees op de grill wordt
geplaatst. Zodra de vetten en oliën op de binchotan druipen, vult de lucht zich met pluimen verrukkelijk ruikende rook die
de watertandende omstanders doet trillen van opwinding. We hebben binchotan uit Japan en Indonesië. Het verschil
tussen deze beide is simpel: Japanse binchotan is gemaakt van eikenhout en Indonesische, Vietnamese of Laotiaanse
binchotan, die goedkoper is, is gemaakt van lokaal geoogst hardhout, vaak van verschillende boomsoorten.