De Japanse keuken breidt zich steeds meer uit naar de westerse wereld. Niet alleen de afzonderlijke gerechten worden steeds populairder, maar ook de bereidingswijze. Dit omvat ook de verschillende typen van de grill. Bijzonder fascinerend zijn de kleine en grote tafelroosters zoals de Japanse Konro Grill.

Hoe werkt de Konro Grill?

De Japanse Konro Grill https://www.theorientalshop.nl/product/konro-grill-54x23x20cmh-16-054-06-21022/ kenmerkt zich door zijn vrij slanke vorm. Door zijn vrij kubusvormige vormgeving kan hij perfect op een lange tafel worden geplaatst. De kleine vierkante grills https://www.theorientalshop.nl/product/konro-grill-including-net-15x15cm-l-895-1-8/ zijn meer geschikt voor kleinere groepen gasten. De speciale vorm en het gebruikte materiaal zorgen voor een lang grillplezier met een constante warmteafgifte. Alles wat u moet weten over de Japanse Konro Grill, kunt u hier te weten komen!

Oorsprong, materiaal en productie – onmiskenbaar vakmanschap uit Japan

Een traditionele Konro Grill bestaat uit diatomeeën. In de loop van miljoenen jaren werden deze onder de druk van de zee rond Suzu samengeperst tot een warmte-isolerende steen. De basis voor de algengroei was het mineraalrijke water, dat door vulkanische activiteit werd verrijkt. Het milieu was zeer bevorderlijk voor de groei van de algen, zodat er een enorme, maar ook een consequente groei van de algen optrad. De grote hoeveelheid algen putten de voedingsstoffen uit en beperkten de lichtinval in het voormalige meer. Door het gebrek aan fotosynthese stierven grote hoeveelheden algen. De overblijfselen zonken naar de zeebodem en werden ofwel een bron van voedingsstoffen voor nieuwe generaties van diatomeeën ofwel een deel van de enorme diatomeeënschaal die vandaag de dag in de Zee van Japan bestaat. Dit resulteerde in zogenaamde diatomeeënaarde. Hoewel de aarde zeer poreus is wanneer ze wordt onttrokken, heeft ze ook een lage dichtheid. Hierdoor kan het materiaal tegelijkertijd sponsachtige eigenschappen ontwikkelen en heeft het uitstekende isolerende eigenschappen. Het is ook hittebestendig, zelfs bij bijzonder hoge temperaturen.  Het brengt dus direct alle eigenschappen die een lichte tafelgrill https://www.theorientalshop.nl/product/konro-grill-w-net-base-28x11cmh-sk-7890/ zou moeten hebben!

Suzu ligt in de Japanse prefectuur Ishikawa op het schiereiland Noto en is daarom voorbestemd voor de afbraak van diatomeeën – en dan natuurlijk voor de bouw van Japanse Konro-grills. Het fossiele gesteente is bijzonder licht en kan daarom gemakkelijk van plaats naar plaats worden getransporteerd. Het past ook perfect in het midden van een tafel! In Suzu wordt de diatomeeënaarde voornamelijk gebruikt voor het maken van grills, hittebestendige stenen, maar ook filters. De Japanse stad is vrijwel de hoofdstad van de diatomeeënaarde en de verwerking ervan. De afzettingen worden geschat op ongeveer 5,1 miljard kubieke meter.

De locaties van de diatomeeënaardeafzettingen worden niet bepaald door middel van wetenschappelijke metingen en bodemmonsters, maar worden traditioneel gerapporteerd volgens de mondelinge overlevering van de oudsten van de industrie. Wat ooit een bloeiende industrie was, wordt nu alleen nog maar door grotere bedrijven geëxploiteerd. Daarom vertrouwen moderne mijnbouwbedrijven op de verklaringen van slechts enkele oudsten. De mijnbouw kan erg lastig zijn, omdat de gangen erg klein en smal zijn. De ervaren mijnwerkers moeten de steen met behulp van een rasterpatroon heel precies uit de muur beitelen of etsen. Als het blok eenmaal uit de mijn is gekomen, wordt het direct in de aardewerkoven zonder druk afgevuurd. Het gebrek aan druk maakt de in Suzu geproduceerde diatomeeënaarde uniek.

Het Japanse vakmanschap komt tot zijn recht bij de vervaardiging van de grills. Ze worden met de hand gemaakt en worden dus voortdurend gecontroleerd op hun uitstekende kwaliteit. De hoogwaardige afwerking garandeert levenslang plezier met de Konro Grill. De samengevoegde diatomeeënaardestenen worden ofwel door mortel bij elkaar gehouden, ofwel door het exacte rijgen van de stenen door het hoogste niveau van vakmanschap. De diatomeeën zijn bestand tegen temperaturen tot 1000°C na het bakken. Door de hoge warmteafgifte kunnen druppelende vleessappen de sintels niet zomaar doven. Om een uitstekende grillbeleving te ervaren, raden wij daarom zeer speciale houtskool aan.

Hoe de Japanse Konro Grill correct te gebruiken

Om zo lang mogelijk van de Konro Tafelgrill te kunnen genieten, moet u zich echter wel aan enkele regels houden. Anders zal het plezier niet lang duren:

  • Verhit de kolen niet direct in de grill
  • Plaats altijd het bijpassende grillrooster op de Konro Grill.
  • Laat de tafelgrill volledig afkoelen voordat u hem schoonmaakt
  • Gebruik geen water om de Konro Grill te reinigen. Het poreuze materiaal absorbeert het water en als je het vult met gloeiende kolen kan het rooster volledig worden vernietigd.
  • Gebruik ook geen andere vloeistoffen voor de reiniging
  • Verwijder as en stofresten met een borstel
  • De Konro Grill moet volledig droog zijn voor het volgende gebruik.
  • Gebruik de grill alleen in goed geventileerde ruimtes – anders bestaat er gevaar voor koolmonoxidevergiftiging.

Binchotan houtskool – een zeer speciale houtskool

Iedereen die al enige ervaring heeft opgedaan met het grillen van vlees, vis en groenten weet dat houtskool niet alleen maar houtskool is. Omdat we uit de Japanse keuken al de passie voor koken en de bijbehorende ideeënrijkdom kennen, is het niet meer dan logisch dat ook hier slechts één heel bijzondere houtskool wordt gebruikt: de Kinshu Binchotan houtskool.https://www.theorientalshop.nl/product/charcoal-binchotan-origin-japan-hyuga-12kg-6-0686-0502/

Oorsprong

Volgens de traditie gaat het maken van Binchotan, of Binchōzumi, terug tot het einde van de 17e eeuw. In de Japanse prefectuur Wakayama, meer bepaald in de stad Tanabe, zou de ambachtsman Bichū-ya Chōzaemon voor het eerst de ‘witte houtskool’ hebben gemaakt. De eerste houtskool zou zijn gemaakt van Ubame eik, die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt. Aangezien Binchotan niet alleen in Japan wordt geproduceerd, maar ook in Indonesië en Vietnam, kreeg het Japanse origineel de naam Kishū binchō-tan. Dit zorgt ervoor dat de houtskool echt uit de prefectuur Wakayama komt – Kishū is de oude naam voor Wakayama. De Aziatische linde-eik is een hardhout met een goede bulkdichtheid zodra het hout droog is, d.w.z. wanneer het hout droog is, heeft het een hoge dichtheid en dus een goede calorische waarde. Dit zijn ideale omstandigheden voor een steenkool die verondersteld wordt vier of vijf uur lang constante warmte te houden! Helaas hebben boomsoorten met een hoge dichtheid iets langer nodig om te groeien, omdat ze dit meestal heel langzaam doen. Daarom worden de eiken niet volledig gekapt, maar worden alleen de juiste takken geoogst. Ook hier is het opladen bijzonder tijdrovend. Daarom is Japanse witte houtskool duurder dan vergelijkbare houtskool uit Indonesië of Vietnam. Bovendien is het moeilijker om te kweken en wordt het beroep van Binchotan-houtskoolmaker steeds minder beoefend vanwege de afnemende aantrekkingskracht.

Productie en eigenschappen

Omdat het harde hout van de eik al bijzonder hard is, is het eindproduct, de Binchotan, ook verfijnd tot een van de hardste houtskool. De houtskool wordt bij ca. 1.000°C verkoold, zodat de kolen bij lage temperaturen goed kunnen branden. Door de verschillende temperatuurfasen van de houtskoolverbranding worden alle brandbare en onbrandbare gassen – die een slechte en giftige smaak veroorzaken – uitgebrand. Tegelijkertijd neemt de dichtheid van de kolen toe. Hierdoor brandt hij langer en gelijkmatiger – net zoals hij perfect is om op de Konro Grill te grillen!

Het meest opmerkelijke aan deze houtskool is dat hij bijna reukloos brandt. Zo kunt u gerechten zoals paling of kip op de grill bereiden, waarvan het zeer fijne aroma niet te veel wordt gerookt. Als er vet uit het vlees op de houtskool druipt, zal het niet direct verbranden. Er ontstaat een kleine, licht rokerige wolk met de aroma’s van het vet, die het gegrilde voedsel fijn parfumeren als het opstijgt. Het reukloos grillen heeft als bijkomend voordeel dat de gasten niet ook worden gerookt als ze samen grillen. Dankzij al deze buitengewone eigenschappen is het niet verwonderlijk dat Binchotan erg populair is in Japan. Vooral barbecuen staat bekend als een van de gezondste manieren van koken – als er niets brandt! Daarom is het bijzonder populair in de Japanse keuken. Binchotan is bijzonder geschikt voor de verschillende soorten grillen:

  • Yakitori – traditionele kippenspiesjes
  • Unagi – traditionele bereiding met verschillende grillades van paling
  • Robatayaki – gezamenlijke barbecue bij een zogenaamde Irori de ‘verzonken kachel’.
  • Yakiniku – speciale manier van grillen van vlees
  • Konro Grill

De brandtijd van 4 – 5 uur is dus ideaal voor uitbundig barbecueplezier! Bovendien ontstaan er ver infraroodstralen bij het grillen van Binchotan – deze zorgen voor een speciaal warmtetransport. Infraroodwarmte is bijzonder geschikt om een constante temperatuur te handhaven – daarom wordt het ook gebruikt voor de behandeling van mensen met spierspanning.  Bovendien is het lange grillproces ideaal voor groepen – niet alleen vanwege de buitengewone ervaring van het koken – een echte haute cuisine ervaring met een haute cuisine product!

De Kishū binchō-tan is een zeer voortreffelijk product, daarom raden wij beginners aan om eerst kennis te maken met Binchotan https://www.theorientalshop.nl/product/charcoal-binchotan-origin-indonesia-10kg-8654300/ gemaakt van Indonesisch eucalyptus- en teakhout. De twee houtskoolsoorten hebben een kortere brandtijd van 2 – 4 uur, maar zijn ook goedkoper. Ze zijn daarom beter geschikt om het eerst een beetje te proberen. Deze Indonesische houtskool https://www.theorientalshop.nl/product/charcoal-binchotan-origin-indonesia-15kg-bcti-1/ kan ook punten scoren met de kenmerken van de originele witte houtskool:

  • Laag vochtigheidsniveau
  • Lange brandtijd
  • Constante warmteontwikkeling
  • Laag tot geen rookontwikkeling
  • Laagvliegende vonken
  • Geurloze verbranding

Hier zijn er twee verschillende varianten: Hardhout of briketten, geperst uit zaagsel. De briketten hebben, in vergelijking met de andere types, een vrij korte brandtijd van 2 tot 3 uur. Bovendien gloeien ze niet zo heet als de hardhoutblokken. Afhankelijk van het soort voedsel dat op de Konro Grill gegrild moet worden, zijn ze een goed alternatief.

Het perfecte grillresultaat – eenheid van Japanse Konro Grill en Binchotan

Om het perfecte resultaat te bereiken, moeten Konro Grill en Binchotan samenkomen. Dit begint met de verlichting van de witte houtskool.

  1. de meest milieuvriendelijke manier om dit te doen is met een gietijzeren pan, https://www.theorientalshop.nl/product/ijzeren-handly-charcoal-starter-14-5cm/ die aan de onderkant goed geventileerd is. Dit kan gemakkelijk worden verwarmd op een kleine kookplaat met een open vlam – natuurlijk alleen onder constante observatie!  Hoe kun je zien dat de Japanse Binchotan-kolen de juiste temperatuur hebben – ze gloeien dieprood en hebben een witte vacht! Maar dit vereist ook wat geduld. De kolen zouden gelijkmatig moeten gloeien. Als het niet echt heet is, zal het grillresultaat verslechteren en zal de smaak van de grill-ingrediënten eronder lijden. Bovendien is dan meer van de kostbare kolen nodig. Als u een zogenaamde briketstarter gebruikt, zorg er dan voor dat deze een vonkbescherming heeft – anders kunt u zich verbranden.

Let op: Omdat niet alle gassen tijdens het houtskoolproces voor 100% kunnen ontsnappen, zijn ze stevig ingesloten in de houtskool. Bij ontsteking kunnen deze plotseling ontsnappen – dan kan de houtskool uit de ontstekingscontainer springen. Houd daarom voldoende afstand en buig niet over de houtskool heen bij het aansteken en wachten.

Tip: Gebruik geen synthetische aansteker. Anders ontstaan er giftige dampen en as die vervolgens op het te grillen voedsel terechtkomen.

  1. nu kun je de houtskool in de Konro Grill zetten. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een metalen tang https://www.theorientalshop.nl/product/metalen-ijzeren-tang-45cm/ . Want de kolen moeten met twee tot drie lagen worden gestapeld. Op deze manier kan een optimale warmteverdeling en dus een uitstekend grillresultaat worden bereikt. In geen geval mag je de kolen gewoon in de grill gieten – dit kan leiden tot gevaarlijke ongelukken en vonken.
  2. u mag de grill slechts zoveel vullen als u grilt, d.w.z. als u slechts de helft van de grill gebruikt, mag u slechts de helft van de kool gebruiken. Dit is zowel economisch als milieuvriendelijk.
  3. als je je vulling hebt opgegeten, blijft er aan het eind alleen nog maar as over? Met Kishū Binchotan van hoge kwaliteit zou er bijna geen as meer over moeten zijn! Als je echter nog gloeiende kolen hebt, zijn er weer twee mogelijkheden. De eenvoudigste manier is om de sintels te ‘verstikken’ in een brandblusapparaat van gietijzer. https://www.theorientalshop.nl/product/gietijzeren-houtskoolblusser-26-5-x-20-5cm/ Als u de kolen op deze manier blust, kunt u stukken steenkool die nog niet zijn verbrand, hergebruiken. U kunt hiervoor ook een tang gebruiken. Als u de kolen volledig met as wilt afvoeren, kunt u dit ook doen met een kleine schep. https://www.theorientalshop.nl/product/keukenijzer-mini-schop-for-grill-konro-44cm/
  4. wanneer de grill is afgekoeld, kan deze worden gereinigd met een borstel. In ieder geval mag er geen water worden gebruikt, omdat anders de grill permanent wordt beschadigd. Daarom moet de grill worden beschermd tegen regen en mag deze niet buiten worden opgeslagen. Het rooster kan ook worden gereinigd met een borstel. Ook de hittebestendige houten voet https://www.theorientalshop.nl/product/grill-wooden-base-59x28x2-5cmh-16-054-09-21023/ waarop de grill staat, moet achteraf worden gereinigd.

Let op: De reiniging mag alleen worden uitgevoerd op een goed afgekoelde grillplaat en accessoires. Anders loop je het risico jezelf te verbranden!

Het barbecuevoedsel

Op de Japanse Konro Grill kun je alles zetten wat je hartje begeert. Van vlees en vis tot groente en fruit, alles kan gegrild worden. Dit wordt traditioneel in het Japans gedaan met kippenspiesjes zoals de Yakitori of in het Westen met een worstje. Het is belangrijk om je creativiteit de vrije loop te laten! De lekkernijen smaken het best in kleine maar grote porties. Dan kun je een beetje van alles eten. Maar met de grotere kieuwen kun je ook een grote biefstuk op de grill zetten.

Wat we het liefst grillen

Wij van de Oriental Shop houden van barbecueën – vooral aan het eind van de dag. Want, is er een betere manier om de dag af te sluiten dan met een heerlijk Japans biertje https://www.theorientalshop.nl/product-categorie/etenswaar/aziatische-bieren/ in de ene hand en een sappige Yakitori spies in de andere? Maar ook groene asperges, gewikkeld in spek, doen ons watertanden.

De kipspiesjes zijn eenvoudig en snel te bereiden en zijn ook snel gaar op de grill:

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 750g kipfilet in stukken
  • 2 preien (alleen de witte delen)
  • Houten spiesen met vlakke handgrepen

 

Voorbereiding

  1. de saus

Voor de Tare saus de knoflook pellen, een beetje persen en dan heel fijn in blokjes snijden. Schil de gember met een theelepel en dobbel ook heel fijn. Pureer de vloeibare ingrediënten samen met de suiker, gember en knoflook. Breng het mengsel kort aan de kook bij middelmatige temperatuur en haal het dan onmiddellijk van het vuur en zet het opzij. Zodra de saus is afgekoeld, kunt u deze het beste vullen in een mooie sauspot https://www.theorientalshop.nl/product/soy-sauce-dispenser-dark-blue-namako-yw-8424-c-1-80/ , want het vlees wordt niet voor het grillen gemarineerd, maar na het grillen met de saus bestrooid of er direct in gedompeld.

Let op: Als er geen blender beschikbaar is, kunnen de ingrediënten nog steeds worden gekookt zoals hierboven beschreven. De gember moet dan echter ook licht worden uitgeknepen. Als de saus is afgekoeld, kan hij door een fijne blender worden gehaald.

Tip: De saus smaakt het lekkerst als er een nachtje mee kan worden gedrenkt.

  1. de spiesen

De filet moet in hapklare stukken worden gesneden die niet te zwaar zijn voor de spiesen. Ze moeten ook gelijkmatig dik zijn, anders zal het ene deel niet op tijd gaar zijn, terwijl het andere – misschien licht verkoold is.

De houten spiesen moeten minstens 20 tot 30 minuten in water worden gedrenkt, anders beginnen ze te branden op de grill.

De prei wordt in plakken van 1,5 tot 2 cm breed gesneden. Zorg ervoor dat de ringen in tact blijven en niet uit elkaar vallen.

U kunt nu afwisselend vlees en groenten op de spies leggen zoals u dat wilt.

  1. de hete fase

Laten we naar de grill gaan! Plaats de spiesen op de grill en wacht tot het lekker begint te ruiken! En dan garneren met de heerlijke tarra-saus – en recht in de mond.

Tip: Als u de pure barbecue- en vleessmaak wilt ervaren, kunt u ook gewoon een paar vlokken grof zeezout op de spiesen strooien in plaats van de tarra-saus.

Wij zijn absoluut enthousiast over deze kleine en grote ambachten – want de Konro Grill overtuigt niet alleen met functie en vorm. Het is ook een garantie voor gezellige zomeravonden met vrienden. En ook voor twee personen kun je romantische avonden in lauwe zomeravonden doorbrengen met een heerlijk diner. Waar wacht je op?